IV Jornades de la Tòfona a Pals

IV-jornada-tofona-pals

Les IV Jornades gastronòmiques de la tòfona a Pals s’han presentat aquest dimecres amb una degustació de producte i amb la presència dels xefs dels restaurants Sa Punta, Ivan Beumala; del Sol Blanc, Jordi Ribas, i d’Es Portal Hotel Gastronòmic, Joan Carles Sánchez. Les jornades es faran del 18 de gener al 18 de febrer en aquests establiments  i es podran degustar una vintena de plats diferents elaborats amb tòfona negra, amb l’objectiu de fer-la més accessible als amants de la gastronomia.
A la presentació de les jornades, també hi han assistit l’alcaldessa de Pals, Silvia Monar, un dels propietaris del Sa Punta, Josep Font, el xef de La Pahissa de Mas Pou, de Pals, Jordi Vallespí, i Pere Malagelada, de l’associació Girona Bons Fogons, organitzadora d’unes jornades que promou aquest col·lectiu a la ciutat de Girona i amb qui des de l’inici es manté un relació de col·laboració.

Presentem les IV Jornades Gastronòmiques de la Tòfona a Pals.

Ivan Beumala, Jordi Ribas i Joan Carles Sánchez han explicat que la iniciativa vol potenciar i donar visibilitat a una oferta gastronòmica de qualitat d’establiments que es mantenen oberts més enllà de la temporada turística. Això permet oferir productes d’hivern de gran qualitat i molt apreciats gastronòmicament quan és temporada, convertint-los en un reclam no només per als clients habituals sinó també pels amants dels plats elaborats amb aquests productes i amants de la gastronomia, en general.

Iniciatives per posar en valor la gastronomia del territori també a l’hivern

Tòfona negra

L’amfitrió de la presentació, Ivan Beumala ha remarcat que ‘tot i que les jornades només les fan aquests 3 restaurants, dins el grup que funciona tot l’any també s’hi ha de comptar La Pahissa del Mas Pou i el Vicus de Pals i la Calèndula de Regincós’. Ha explicat que s’han fet diverses propostes, de plats recomanats amb tòfona en comptes d’optar per un menú tancat.

Jordi Ribas, de Sol Blanc, ha explicat que ‘aquest any no està sent un bon any de tòfona, amb un estiu calorós, amb poques pluges i amb la fred que ha arribat tard. Ha afegit que les tòfones que es tenen són el més properes possible del territori i provenen de la vall del Llémena i de la zona de la Garrotxa i d’Osona’.

 Busquen fer la tòfona més accesible als amants de la gastronomia

Joan Carles Sànchez ha destacat que un dels objectius de les jornades ‘és posar en valor la tòfona sobretot condicionada a la persona que hi ha al darrera, és a dir amb la filosofia de comprar-la directament al tofonaire, a la persona que les va a buscar i tot el que això comporta’.

Ivan Beumala (Sa Punta), Jordi Ribas (Sol Blanc) Joan Carles Sànchez (Es Portal Hotel Gastronomic) i Pere Malagelada (Gi Bons Fogons

També ha destacat que amb la cuina que fan tots els restaurants que participen a les jornades fan una proposta gastronòmica en la qual la tòfona és un bon condiment per més que no pas considerar-la com un ingredient principal. ‘Busquem un client gastronòmic i el plantejament d’incloure tòfona als plats permet que hi tingui accés més gent, tot i que els preus siguin alts pel condicionant del clima que s’ha registrat en els darrers mesos’ ha afegit.

 

Una vintena de plats a escollir:

Entre els plats que es podran degustar durant aquestes jornades hi trobareu:

 • Cruixent de patata i pop,  pinyons i tòfona
 • Saltat de carxofes i ceps amb ou ecològic tofonat
 • Llom de rap rostit amb arròs de l estany de pals i encenalls de tòfona
 • Steack tartar preparat al moment i tòfona
 • Brioix farcit de poma, tòfona i gelat de vainilla
 • Pa torrat amb formatge fos i tòfona
 • Consomé d’ànec amb Armanyac i tòfona
 • Ous ferrats amb patates i tòfona
 • Papillota de panxeta i tòfona
 • Arròs cremós de ceps i tòfona
 • Afegir tòfona a qualsevol plat
 • Xocolata tòfona
 • Crema de fonoll amb botifarra negra, nap daikon confitat i ou escumat a baixa temperatura amb tòfona
 • Tàrtar de peix mantega amb verduretes en crudités amb puré de remolatxa i tòfona
 • Morro de bacallà de » Can Rafols» confitat, amb tòfona, crema de carbassa escalivada i caramel de vi negre de l’Empordà
 • Arròs carnaroli de l’Estany de Pals amb sofregit blanc,peus de porc, bolets  variats i espàrrecs verds amb tòfona

Amb la celebració d’aquesta quarta edició de les Jornades Gastronòmiques de la Tòfona a Pals, els organitzadors considerem que es tracta d’una iniciativa plenament consolidada que ha anat donant bons resultats en les edicions anteriors. Els organitzadors valorem molt positivament la resposta obtinguda arran de la celebració de les jornades anteriors.