Jornades Gastronòmiques del Calamar de Potera a Es Portal 

calamar de potera

Jornades Gastronòmiques del Calamar de Potera a Es Portal durant aquest mes d’octubre. El xef Joan Carles Sànchez ha ideat diversos plats basats en el calamar de potera i participem en aquestes jornades juntament amb altres restaurants de Pals.

La proposta gastronòmica inclou el calamar de potera amb platillo de rossinyols i espàrrecs verds sobre crema de patata escalivada. Hi ha un arròs cremós amb formatge el Set, calamar de potera a la planxa, botifarra negra de Corçà amb cruixent de Granny. També el calamar de potera sobre carpaccio de cansalada ibèrica saltat de tubercles i maionesa d’all i julivert. I, finalment, el calamar de potera farcit a l’estil de l’àvia amb carn, olives i ou dur amb suc del seu guisat.

 

El calamar de potera és el de millor qualitat i dóna molt de joc gastronòmic

 

Calamar de potera, molt de joc gastronòmic

‘Ens hem decidit a organitzar aquestes I Jornades del Calamar de Potera pel fet que els calamars pescats amb potera ens donen molt de joc – gastronòmicament parlant-. Són els de millor qualitat, tenen la pell amb molt bon estat i les cèl·lules pigmentades creen uns jocs de colors espectaculars’, ha explicat el xef d’Es Portal Hotel Gastronòmic, Joan Carles Sànchez. I ha afegit que ‘ara és el temps i, precisament en aquesta època de l’any, la textura es transforma i són molt més saborosos’.

I ens lliguen molt a una imatge molt espectacular del nostre territori, dels llums de les barques de pescadors, arrenglerades davant la nostra costa, pescant. Una altra vegada, amb la nostra voluntat de potenciar i donar suport als productes i els productors, en aquest cas els pescadors del nostre territori, amb una pesca artesanal i respectuosa. Josep Pla es refereix a aquesta tècnica en un dels seus relats: ‘Els calamarsos es capturen amb l’engany indescriptiblement pueril de la potera’

La gran diversitat de formes de cuinar el calamar dóna moltes possibilitats i diversitats de plats. A més de ser un producte baix en calories, amb alt contingut de proteïna i una bona font de vitamines i minerals.

 

Mas Oller, Mas Geli i Titiana

En aquestes jornades tenim la col·laboració dels cellers Mas Oller, Mas Geli i Titiana, de Gleva States

  • Mas Oller és una finca històrica situada al municipi de Torrent (Baix Empordà). Basa el seu treball en la recuperació de la tradició vinícola de l’Empordà amb una interpretació moderna del concepte del vi. Produeix tres varietats negres Garnatxa, Syrah i Cabernet Sauvignon i dues varietats blanques, Picapoll i Malvasia de Sitges.
  • Mas Geli té les vinyes situades a les Serres de Pals i compta amb un terreny amb sols sorrencs. Produeix les varietats Lledoner negre, blanc i roig i samsó negre i blanc. També amb vinyes recuperades de la varietat Subirat parent, un tipus de malvasia.
  • Els Titiana (Maresme) busquen la puresa total, radical. Cultiven raïms de les varietats Chardonnay, Pinot Noir i Pansa Blanca. No es fan cupatges de zones i varietats diferents. Son parcel·les concretes que s’han d’expressar i equilibrar en solitari.

 

Calendari de les jornades gastronòmiques

Els restaurants Sa Punta, Es Portal Hotel Gastronòmic, Pahissa del Mas Pou, Sol Blanc, Vicus i La Calèndula presentem el nou calendari gastronòmic de la temporada de tardor i hivern 17/18 aquest divendres a Pals. La inclusió de les I Jornades Gastronòmiques del Calamar de Potera és una de les novetats d’aquesta temporada.

La presentació compta amb la presència dels xefs dels restaurants organitzadors de les diferents jornades. Són Ivan Beumala (Sa Punta),  Iolanda Bustos (La Calèndula), Jordi Ribas (Sol Blanc), Jordi Vallespí (La Pahissa del Mas Pou), Damià Rafecas (Vicus) i Joan Carles Sànchez (Es Portal Hotel Gastronòmic).

  • El mes d’octubre el dedicarem a les I Jornades del Calamar de Potera.
  • Del 20 de novembre al 20 de desembre, les IV Jornades Gastronòmiques l’angula del Ter i del Rec del Molí de Pals.
  • Del 15 de gener al 15 de febrer es duran a terme les V Jornades Gastronòmiques de la Tòfona a Pals.
  • Durant el mes de març, les III Jornades gastronòmiques del Foie.

 

Vols descobrir la cuina de proximitat d’Es Portal ? No esperis a tastar les nostres propostes gastronòmiques!